INNERWORK
ΑΡΘΡΑ


ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ

Να λοιπόν που καταπιανόμαστε με ένα άκρως παρεξηγημένο ζήτημα. Ο όρος ορθολογισμός έχει κακοποιηθεί και συκοφαντηθεί βάναυσα. Ορθολογισμός σημαίνει ορθός λόγος, δηλαδή συνετή χρήση της λογικής και της σκέψης. Πολλοί ασχολούμενοι με τη λεγόμενη “πνευματικότητα” έχουν δαιμονοποιήσει τη λογική θεωρώντας την ως ένα εμπόδιο στην κατανόηση και αντίληψη “πνευματικών” πραγματικοτήτων, ως εχθρό της διαίσθησης, της πίστης και του πνεύματος.

Κατά τη γνώμη μου όλος αυτός ο πόλεμος ενάντια στη λογική σκέψη, στη μαθηματική και επιστημονική ανάλυση προέρχεται από ανθρώπους που ενδόμυχα επιζητούν να διαιωνίσουν την παραμονή τους στη σφαίρα της φαντασιοπληξίας και της δεισιδαιμονίας. Μέσα σε ένα βούρκο “διαισθήσεων”, “ενεργειών”, “πνευματικών εμπειριών”, “οντοτήτων”... Δηλαδή εντός ενός περιβάλλοντος αφέλειας και της ευπιστίας. Όλοι αυτοί οι φανταστικοί κόσμοι είναι ευχάριστοι, αλλά η σχέση τους με την πνευματικότητα είναι όση η σχέση της επιστημονικής μεθόδου της αντικειμενικής παρατήρησης, της επαλήθευσης και του πειράματος, με τις φήμες και τη συνωμοσιολογία.

Θεωρώ ότι αν δεν εκπαιδεύσει κάποιος τη σκέψη του στην ακριβή και επιστημονική ανάλυση όλων των δεδομένων που χρησιμοποιούμε για να εκφέρουμε μια γνώμη, θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα στην προσέγγιση της πνευματικότητας. Θα οδηγηθεί στο σημείο όπου λιμνάζει η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων. Εντός μιας συνειρμικής σύγχυσης συνοδευόμενης από ένα κουβάρι αξεδιάλυτων συναισθημάτων, έρμαιων της κάθε τυχαιότητας. Και τότε οι “απόψεις” σχηματίζονται με εντυπωσιακή προχειρότητα, χωρίς έρευνα, χωρίς καν να υπάρχουν δεδομένα, εκτός ενός κολλάζ “πληροφοριών” από φίλους, από γείτονες, από κακής ποιότητας αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, από ύπουλη προπαγάνδα, από την τηλεόραση και από ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές.

Λάβετε υπόψη ότι στα κοινωνικά δίκτυα, στην τηλεόραση και στην πολιτική, τα ψυχικώς διαταραγμένα άτομα, συχνά υψηλής μόρφωσης, είναι ιδιαιτέρως ενεργά, δυσανάλογα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Μεγάλος όγκος “πληροφοριών” προέρχεται από αυτούς και ορισμένοι κατά τη διάρκεια μανιακών επεισοδίων αναρτούν στο διαδίκτυο σημαντικό όγκο κειμένων. Όλα αυτά διάφοροι αφελείς τα αναπαράγουν, ενσταλάζοντάς τους μια αύρα “πραγματικότητας”. Η επιπολαιότητα στο σχηματισμό γνώμης και η έλλειψη παιδείας, συνιστούν το όχημα διάδοσης του κάθε παραληρήματος.

Με την ίδια προχειρότητα και συναισθηματική αφέλεια, ο εχθρός του ορθολογισμού και της επιστημονικής μεθοδολογίας θα προσεγγίσει την πνευματικότητα. Θα ασχοληθεί με μυθοπλασίες, με παράξενα φαινόμενα, με θαύματα, με UFO, με το νόμο της έλξης -που είναι το ματζούνι” των πτυχιούχων πανεπιστημίου, ανάλογο με τα ξόρκια των αγράμματων- θα νομίζει ότι η κάθε προβολή είναι διαίσθηση, το κάθε φροϋδικό απωθημένο θα τον μετατρέπει σε άβουλο οπαδό κάποιου χειριστικού νάρκισσου “δασκάλου”, θα κάνει δήθεν ασκήσεις για τα τσάκρα ώστε να αποκτήσει “αφθονία”, ή όποια άλλη σαχλαμάρα βρεθεί στο δρόμο του, μέσα σε ένα έλος αφέλειας και νερόβραστου συναισθηματισμού.

Αν όμως έχει αναπτύξει τη λογική σκέψη, αμέσως θα διαπιστώσει την ανοησία όλων των προηγουμένων και θα ασχοληθεί πραγματικά με την εσωτερική εργασία και όχι με παραμύθια. Η εκπαίδευση στους κανόνες της ψυχρής λογικής σκέψης θα είναι γι’ αυτόν μια ασπίδα προστασίας και (τι παράξενο) μια εξαίρετη πνευματική άσκηση, ισάξια της αυτοπαρατήρησης και του διαλογισμού. Όποιος δεν έχει εκπαιδεύσει τη σκέψη του είναι σε τελική ανάλυση απλά ένας φαντασιόπληκτος.