INNERWORK
ΑΡΘΡΑ


ΓΕΝΝΗΘΗΤΩ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΣΟΥ;

Ας ασχοληθούμε λίγο με ένα θέμα θρησκευτικού προσανατολισμού. Γνωρίζουμε όλοι τη ρήση “Γεννηθήτω το θέλημά Σου”. Αυτό δεν είναι κάτι που εύκολα το ξεστομίζουμε, εκτός αν μιλάμε απλώς για να πούμε κάτι χωρίς κανένα περιεχόμενο. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Οι περισσότεροι άνθρωποι, όπως έχει ειπωθεί, δεν είναι παρά “ομιλούσες μηχανές”. Ένα ανοιχτό στόμα που μιλάει συνεχώς χωρίς να λέει κάτι το ουσιώδες.

Αυτό το επισημαίνω ώστε να έχουμε έναν οδηγό στην αυτοπαρατήρησή μας, η οποία καλό είναι να διαθέτει το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ειλικρίνειας. Παρεμπιπτόντως αυτοπαρατήρηση δεν σημαίνει αυτοκατάκριση από τη μια, ούτε αναζήτηση ενόχων από την άλλη. Είναι μια καλοπροαίρετη, ευδιάθετη αίσθηση του τι συμβαίνει μέσα μας. Δεν είναι μια “βαριά” διαδικασία, ούτε διανοητική ανάλυση μηχανισμών και αιτίων. Η αυτοπαρατήρηση πρέπει να δημιουργεί μέσα μας μια καλή αίσθηση, ακόμα και όταν αυτό που διακρίνουμε δεν μας τιμά ιδιαίτερα. Αυτή η θετικότητα, η οποία την καθιστά ιδιαίτερα ευχάριστη και επιθυμητή διεργασία, υποψιάζομαι πως προκαλείται από κάποια αλλαγή στη χημεία του εγκεφάλου μας, διότι η αυτοπαρατήρηση είναι μια σιωπηλή αυτεπίγνωση που ελαττώνει τον αριθμό των όποιων ανόητων σκέψεων μάς ταλαιπωρούν, λόγω της στοιχειώδους αυτοσυγκέντρωσης που προϋποθέτει.

Κλείνοντας αυτή την επεξηγηματική παρένθεση ας δεχθούμε ως υπόθεση εργασίας ότι μας αρέσει μια ορισμένη γυναίκα, ή άντρας αντοίστοιχα, θέλουμε να πάρουμε προαγωγή στη δουλειά μας, ή επιθυμούμε να θεραπευθούμε από κάποια πάθηση. Το “γεννηθήτω το θέλημά σου” είναι πραγματικά μεγάλη κουβέντα. Ίσως ο Θεός (αν πιστεύουμε - γιατί μπορεί να είμαστε μόνο λόγια σ’ αυτό) δεν θέλει να συνάψουμε σχέση με τη συγκεκριμένη γυναίκα, δεν θέλει να πάρουμε προαγωγή και για τους δικούς του λόγους επιθυμεί να παραμείνουμε ασθενείς και να ταλαιπωρούμαστε. Δεν ισχυριζόμαστε ότι “τα πάντα εν σοφία εποίησεν”; Πιστεύουμε πραγματικά κάτι τέτοιο;

Προκειμένου να εκστομίσουμε τη φοβερή δήλωση “γεννηθήτω το θέλημά Σου” προαπαιτείται ένας έστω μικρός βαθμός αποταύτισης από το σώμα μας, τα συναισθήματά μας, τις σκέψεις μας, τις συνθήκες της ζωής μας. Αν είμαστε απολύτως ταυτισμένοι με όλα αυτά, τότε δεν υπάρχει ο παραμικρός βαθμός ελευθερίας. Είμαστε εξαναγκασμένοι να ικανοποιούμε τις απαιτήσεις όλων αυτών των παραγόντων. Και εκεί η θέληση του Θεού δεν έχει καμία θέση. Κάλλιστα μπορεί να εκληφθεί ως κάτι το απειλητικό. Ούτε φυσικά “τα πάντα εν σοφία εποίησεν”. Εμείς ξέρουμε καλύτερα, γιατί έτσι θέλουμε. Και έτσι θέλουμε γιατί είμαστε δούλοι των επιθυμιών μας.

Κάντε ένα μικρό πείραμα. Το έχω δοκιμάσει αρκετές φορές στη ζωή μου και σας διαβεβαιώ πως είναι ένα εξαίρετο διαγνωστικό εργαλείο για την εγωική ταύτιση. Δοκιμάστε να προφέρετε την πρόταση: “Γεννηθήτω το θέλημά Σου, διότι τα πάντα εν σοφία εποίησας”. Να ακουστεί ο ήχος, όχι από μέσα μας με τη σκέψη. Δεν έχουμε ακούσει όλοι ότι ο λόγος είναι συμβόλαιο; Τουλάχιστον ήταν σε εποχές μεγαλύτερης αξιοπρέπειας. Και εδώ αναφερόμαστε σε “συμβόλαιο” με τον Δημιουργό του σύμπαντος. Αν εκστομίσουμε αυτή τη φράση ζοφερές εικόνες θα κατακλύσουν τη φαντασία μας. Εμείς άρρωστοι στο κρεβάτι, η προαγωγή να έχει δοθεί στον αντιπαθητικό συνάδελφο και σαν να μην αρκούσαν όλα αυτά, η γυναίκα της ζωής μας να διασκεδάζει με κάποιον άλλον… και ένας σκοτεινός μαύρος λάκκος να μας καταπίνει...

Δεν συνεχίζω. Πιστεύω πως έχετε καταλάβει τι θέλω να πω.